Porady

Aby na długo zachować świeżość i zielone ogonki trzymaj czereśnie w lodówce, w osobnym opakowaniu.

Jedz czereśnie codziennie, bo kiedy się skończą musisz na nie czekać cały rok!!!

Na pikniku lub grilu możesz urządzić konkurs plucia pestką na odległość lub do celu (w USA takie konkursy rozgrywane są na skalę krajową).

Przepisy kulinarne

Kruche ciasto z czereśniami

Składniki na kruche ciasto:
50 dag mąki
5 żółtek
3/4 szklanki cukru pudru
1 kostka masła - 250 g
4 łyżki kwaśnej śmietany

Składniki na masę i piankę:
70 dag czereśni (mogą być mrożone)
1/2 szklanki cukru pudru
5 białek
kisiel wiśniowy w proszku (bez cukru)
bułka tarta, do podsypania pod owocami w celu pochłonięcia wilgoci

Ciasto kruche szybko zagnieść, podzielić na 2 części, najlepiej na połowę. Jedną część schłodzić w lodówce przez około 2 godziny, drugą na 2 - 3 godziny włożyć do zamrażarki.

Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na blaszkę (moja miała wymiary 22 x 32 cm) wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i podpiec przez 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, posypać kilkoma łyżkami bułki tartej (wchłonie ona wodę z owoców). Wyłożyć gęsto owoce.

Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać kisiel, ubić. Piankę wyłożyć na owoce. Na to zetrzeć na tarce na grubych oczkach ciasto wyciągnięte z zamrażarki.

Piec około 45 - 60 minut w temperaturze 170 - 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego :)

Mus czereśniowy

Składniki:
1 filiżanka wydrylowanych czereśni (najlepiej zimnych, a nawet zmrożonych)
3/4 filiżanki borówek lub malin
1/2 banana
1/2 filiżanki jogurtu
1/2 filiżanki soku wyciśniętego ze świeżych owoców lub lemoniady

Wszystkie składniki miksujemy, dodając cukier do smaku.

Smacznego!

Porady:

Chcesz fajnie spędzić wakacje, pracować, zarobić pieniądze i najeść się czereśni do syta!!!!

Skontaktuj się z nami

Galeria:

©2009 Czeresienka.pl

Projekt i wykonanie: CoolPage.pl